La Traça Cultural

QUI SOM?

Som La Lluerna, llibreria cooperativa de Ripoll, i El Refugi, llibreria crítica de La Seu d’Urgell. Dues llibreries cooperatives del Pirineu que, sense conèixer-se entre elles, neixen més o menys al mateix moment i que ràpidament troben el punt d’encaix i intercooperació per la promoció de cultura crítica al Pirineu.

Les dues experiències sorgeixen no només de les inquietuds polítiques, socials i culturals de les seves integrants, sinó també d’un moviment cultural en augment dels darrers anys que es veu reflectit en la voluntat compartida entre moltes de les nostres companyes i usuàries a promoure el pensament crític i la cultura a les comarques que componen el nostre territori: des del Ripollès fins a la Val d’Aran. Ara, un any després, hem pogut fer tangible aquest moviment en l’ampli suport social amb el qual compten les nostres iniciatives.

Tots dos projectes, basats en els principis de l’Economia Social i Solidària i el cooperativisme, formem part de la xarxa que engloba aquest moviment, la XES (Xarxa d’Economia Solidària) del Ripollès i del Pirineu respectivament. També som integrants de l’Ateneu cooperatiu de l’Alt Pirineu i l’Aran, i alhora col·laborem amb l’Ateneu Cooperatiu de Terres Gironines.

Des del primer moment en què les dues llibreries ens coneixem, ens és primordial encetar una línia d’intercooperació entre ambdós projectes impulsant trobades tant a La Seu com a Ripoll, organitzant jornades al voltant de la cultura i el cooperativisme o creant una comunitat lectora de Pirineu a través d’un blog. Arribats a aquest punt d’entesa i coneixement, decidim fer un pas més i crear el projecte La Traça Cultural : un circuit cultural propi al Pirineu dinamitzat col·lectivament a través d’un espai web. Pel desenvolupament d’un projecte d’aquesta magnitud comptem amb dues persones del nostre equip dedicades exclusivament al desenvolupament d’aquesta tasca: la Maria Giró, nascuda a l’Alt Urgell i integrant del taller Tartera, s’incorpora com a treballadora d’El Refugi. La Carla Escarrà, de Ripoll, impulsora de La Lluerna, que dedicarà part de la seva jornada al desenvolupament de La Traça.

L’objectiu general de La Traça Cultural és l’activació d’un circuit cultural al Pirineu a través de la creació d’un espai virtual que esdevingui banc de recursos, agenda cultural, promoció d’entitats i artistes del Pirineu i artefacte que sigui referent per artistes d’arreu.