El SOLC · Bioart & Society neix entre l’Alt Pirineu, l’Aran i Barcelona, amb l’objectiu de crear un esdeveniment cultural: festival i fòrum, de les arts, la ciència i l’activisme per la lluita del canvi climàtic.
El SOLC es caracteritza pel Bioart, una especialitat distingida per la promoció del canvi social i per una mirada més sostenible. El plantejament d’aquest esdeveniment artístic i cultural té una perspectiva local, interregional i internacional, mostrant el seu valor per al desenvolupament més harmònic de l’ecologisme i l’economia sostenible.
El SOLC testimonia un conjunt de canvis fonamentals en com vivim, treballem i entenem el món contemporani. Aquests canvis estan impactant no només en com relacionem la cultura, la innovació i el desenvolupament sostenible, sinó també en l’anomenada “connectivitat intel·ligent” entre l’entorn urbà, rural/muntanya. Unes pràctiques centrades en els sentits biològics dels humans per [re]pensar les categories humà, no-humà i subjecte/ objecte. Uns processos creatius que modifiquen les estructures profundes del pensament dels humans. Són performatives, accions, improvisacions, intervencions, i objectes que situen la seva activitat en espais oberts, també tancats i sempre seran acollidors; peces creatives que ens emocionen pels nostres sentits. Perquè el que importa és la possibilitat de pensar un nou model per residir en el planeta de la mateixa manera que les plantes i els animals, de generar amb totes les altres espècies. Un rebuig radical a la distinció entre natura i societat i, entre ciència i saber pràctic. Així doncs, el SOLC es posiciona políticament des de la corrent del pensament del posthumanisme.
ON :
Un moment per gaudir de les pràctiques artístiques en mig de la natura i mentre recorrem un paratge dels Pirineus. Un plantejament a llarg termini perquè tothom pugui sentir-se identificat. La I i II Edició es vol realitzar a l’Alta Ribagorça, a Sarroqueta, pensant amb una futura itinerància per tot el territori de l’Alt Pirineu i l’Aran.
QUAN :
La I Edició es vol realitzar el setembre de l’any 2023.
DE QUINA MANERA :
Uns i unes creadores – activistes, científics i artistes -, que hauran produït una peça expressa, per més tard realitzar unes residències/estades de 3 dies més un 1 dia de jornada del Festival SOLC.
VALOR AFEGIT:
El SOLC treballa amb la vulnerabilitat i per aquest motiu empatitzem i reflexionem gràcies a les vivències de les pràctiques artístiques amb la proposta Horitzó II o #diversSOLC, parlem de peces creatives que es relacionaran pensant en una discapacitat en les primeres Edicions; més tard aplicarem i ampliarem el concepte en la diversitat. Com a perspectiva d’equitat i inclusió, així com per superar barreres d’aprenentatge per a la participació es crea el DiversSOLC, un moment per reflexionar comunament sobre la no exclusió de les persones amb discapacitat en un entorn singular. Com a innovació del SOLC cada resident haurà d’aportar discurs, o pràctica per una millora en l’accessibilitat del seu treball, això és, en una de les sis discapacitats: sensorial, intel·lectual, física, de la comunicació i la parla, derivada d’un trastorn mental i orgànica. Perquè ningú es quedi enredera, fem de accessibilitat universal quelcom natural! [Amb #diversSOLC també ens referim a les diferències entre les persones, que poden ser en funció de l’ètnia, gènere, orientació sexual, idioma, cultura, religió, classe i situació migratòria, a més d’una de les cinc discapacitats anomenades].