Literatura

Un tribut a la terra 

Alins.
Pallars Sobirà
01.12.2023

Tertúlia literària guiada per l’escriptora Ivet Eroles.

Els dene són un grup indígena de les regions àrtiques del Canadà; han viscut a la vall del riu Mackenzie des de temps immemorials, però no conceben aquesta terra com una propietat; ben al contrari: ells són propietat de la terra, pensen. Una terra que té la gràcia i el mal de ser enormement rica en recursos minerals, l’explotació dels quals està acabant amb un modus de vida ancestral. Joe Sacco narra l’extinció d’aquesta cultura a Un tributo a la tierra.

Considerada una obra mestra del periodisme gràfic, Un tributo a la tierra relata la realitat dels pobles indígenes de l’Amèrica del Nord, enfrontats a un fràgil equilibri entre la conservació de la seva cultura tradicional i les enormes inversions que arriben per extreure de la terra on viuen petroli, gas i diamant.

Unes inversions que porten feina, motos de neu i calefacció; però també destrucció de boscos, fracking, contaminació, alcoholisme i deutes hipotecaris en una comunitat antigament nòmada (!) que porta dècades patint cruentament, víctima d’un sistema educatiu perniciós que va intentar aniquilar la seva identitat: els nens van ser separats dels seus pares durant anys, en internats canadencs on se’ls va imposar una religió i la prohibió de parlar la llengua pròpia, sotmesos a tota mena de maltractes.

Joe Sacco és el màxim exponent del reporterisme gràfic dels nostres temps, reconegut per treballs on fusiona periodisme de qualitat i còmic, entre els quals destaquen Notas al pie de Gaza i Gorazde: Zona protegida. Amb un llenguatge satíric, narracions en primera persona i vinyetes en blanc i negre, dibuixa conflictes d’actualitat com el que comentarem el proper 1 de desembre al #GrupDeLecturaNL de #NaturaLlibres. Una novel·la gràfica que és un tribut a la terra dels dene i a la nostra també, perquè tots ens veiem amenaçats per problemes semblants.

DATA

01.12.2023

HORARI

18:30h

LLOC

Casa Xurret, Carrer Roda, 4

PREU

10€ Inclou: Participació a la tertúlia + Un beure a la carta amb dolç casolà del dia de La Xurreta Cafè + Val de descompte de 2€ en llibres.* Per apuntar-se a la trobada, enviar un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710

INICIATIVA

NaturaLlibres
Tertúlia literària guiada per l'escriptora Ivet Eroles