artesania | Literatura

Tornar a la llana

Alins.
Pallars Sobirà
03.02.2024

Fixeu-vos en un ramat: quan plou, les cabres busquen on aixoplugar-se per no mullar-se; les ovelles, en canvi, continuen pasturant a pleret, i això gràcies a la llana que les cobreix: impermeable, ignífuga, termo-reguladora, aïllant, transpirable, higroscòpica, biodegradable, antibacteriana… la llana és una de les primeres matèries que els humans vam fer servir per abrigar-nos, amb uns atributs molt preuats que hem oblidat i que dissabte 3 de febrer reivindicarem a NaturaLlibres amb Laia Aguilà, autora del llibre Tornar a la llana, en conversa amb la mestra artesana Rosa Mari Tejedor, l’artesana professional Lina Ratia i la pagesa Victòria Vilalta.

Tot i que arraconada per les fibres sintètiques, la llana té unes propietats inigualables. És capaç d’absorbir fins a un 30% del seu pes en aigua; la seva qualitat, però, depèn de l’animal: de la raça, de l’edat, de l’alimentació, del seu estat de salut i del seu benestar. Per això és tan important la feina de pageses com la Victòria Vilalta, de La Xaisqueta (València d’Àneu), amb un ramat d’unes tres-centes ovelles de raça xisqueta en un context ple de reptes i dificultats, amb una cabana ovina que a Catalunya s’ha vist reduïda a la meitat en els últims anys.

De tot això en parlarem dissabte 3 de febrer a NaturaLlibres, per conèixer d’aprop un procés mil·lenari, coherent i sostenible amb el territori: des de l’esquila al teixit de peces úniques en tel·lers artesanals com el que tenen la Rosa Mari Tejedor a Ginestarre i la Lina Ratia a Llaràs. Ens explicaran trucs de l’ofici per tintar amb herbes, plantes i minerals, i podrem admirar i comprar les seves creacions: bufandes, barrets, escalfadors, flassades, mantellines, estores… Tot fet a mà.

A més, aprendrem a confeccionar un objecte tèxtil en un petit taller impartit per la Laia Aguilà i que ens podrem endur per decorar a casa.

DATA

03.02.2024

HORARI

18.00h

LLOC

Llibreria NaturaLlibres, Alins

PREU

Preu d'inscripció*: 8€ Inclou: Xerrada + Taller artesanal (amb tot el material) + Val del 10% de descompte en el llibre Tornar a la llana

ACCESSIBILITAT

entrada a peu pla

INICIATIVA

NaturaLlibres
Xerrada + Taller artesanal + Mercat llaner Amb l'autora del llibre, Laia Aguilà, les artesanes Lina i Rosa Mari Tejedor, i la pastora Victòria Vilalta