Literatura

SI FOSSIN NENS SUECS

Ripoll.
Ripollès
19.10.2023

El llibre Si fossin nens suecs és un assaig escrit per la metgessa Elisabeth Hultcranz, membre de Metges del Món, que ha estat treballant amb nens afectats pel síndrome de la resignació.

L’edició catalana ens arriba de la mà d’Èter Edicions, una editorial de nova creació
especialment dedicada a la traducció d’obres originals i inèdites del català a l’àrab i de l’àrab al català. Fins ara, i de ben segur que els heu vist a la nostra taula de destacats, tenen publicats: “Panorama de mort i desolació” l’edició bilingüe del poemari de la Rasha Omran, i “La Tragèdia d’en Saied Mattar”, la primera novel·la de Majd Kayyal. 

Aquest octubre, aprofitant que és a Catalunya, tindrem l’oportunitat d’escoltar a Elisabeth Hultcrantz parlant-nos del síndrome de la resignació.

Què fa que un adolescent comenci per negar-se a parlar fins a enfonsar-se en un son que sembla inacabable? La síndrome de resignació és una malaltia psiquiàtrica que afecta infants i adolescents refugiats a Suècia: la somatització d’un trauma, reaparegut per la possibilitat d’una deportació —que significa el retorn al bell mig de la ferida— s’inicia amb els símptomes d’una depressió, que sumirà gradualment els afectats en un estat catatònic. Aquest assaig narra alguns dels molts casos que l’autora Elisabeth Hultcrantz ha anat acompanyant els darrers quinze anys. Sense condescendència ni morbositats, ressalta vivament el rostre més humà dels malalts, denuncia la crueltat de les institucions europees i alça la veu en defensa dels drets humans i, d’entre ells, dels drets del col·lectiu més vulnerable: la infància.

DATA

19.10.2023

HORARI

19h

LLOC

Plaça Gran, 23

PREU

Gratuït

ACCESSIBILITAT

Entrada adaptada a persones am mobilitat reduïda
Presentació del llibre "Si fossin nens suecs"