Literatura

Planta Sapiens

Alins.
Pallars Sobirà
23.03.2024

Conversa i berenar filosòfic amb el filòsof Paco Calvo.

Vivim envoltats de plantes. De fet, el regne vegetal representa el 81,8% del total de la biomasa terrestre, mentre que els humans som el 0,01% i amb prou feines. És a dir, les plantes dominen el món, són la base de la major part d’ecosistemes… però no els hi prestem atenció. Subestimades per un zoocentrisme imperant, són uns éssers extraordinaris capaços d’aprendre, recordar, comunicar-se, evaluar riscos i prendre decisions. Dissabte 23 de març descobrirem en què consisteix la intel·ligència vegetal en unes #FiloTrobadesNL amb el filòsof de la ciència Paco Calvo, autor de Planta sapiens.

Filòsof format en botànica, Paco Calvo és director del Laboratori d’Intel·ligència Mínima (MINT Lab) de la Universitat de Múrcia, on anestesia mimoses i col·loca elèctrodes a les mongetes per a estudiar el comportament de les plantes. Dissabte 23 de març ens parlarà de les seves investigacions: de tomaqueres que produeixen substàncies químiques quan les ataquen les erugues, per embogir-les i per alertar del perill a les companyes veïnes… De malves que anticipen la sortida del sol… De plantes que, com nosaltres, dormen —a la seva manera, però dormen—… De plantes que pateixen i s’emocionen —d’un mode diferent al nostre, però s’emocionen.

Discretes per naturalesa, emperò, tan sols ens fixem en elles si les considerem ofrenes comestibles o si punxen. És l’anomenada “ceguesa de les plantes”, un mal que, per raons evolutives, pateix l’Homo sapiens. I així, passant desapercebudes, han desenvolupat formes sofisticades i alternatives d’existir amb una complexitat que ens resulta invisible, sense necessitat de neurones, amb arrels subterrànies semblants en molts aspectes al cervell de les persones. Tant és així que Paco Calvo va ser contractat pel Departament de Defensa nord-americà per a investigar l’aplicació de models vegetals a la Intel·ligència Artificial.

Dissabte 23 de març reflexionarem sobre els dilemes d’ordre ètic que implica conviure amb vegetals conscients —hi hauria d’haver un moviment pels drets de les plantes, com hi ha pels animals?—, pensarem en la relació que altres cultures com l’inuit i l’amazònica mantenen amb les criatures fotosintètiques, posarem en qüestió la pròpia intel·ligència humana, cada cop més allunyada de la Natura i depenent de les tecnologies… I compartirem un berenar filosòfic inspirat en Planta sapiens.

DATA

23.03.2024

HORARI

18h

LLOC

Casa Xurret. Carrer Roda, 4

PREU

1o€ Inclou: Participació a la tertúlia + Berenar filosòfic + Val de 2€ de descompte en la compra del llibre Planta sapiens

INICIATIVA

NaturaLlibres
Conversa i berenar filosòfic