“Pedro Páramo” de Juan Rulfo al Club de lectura de NaturaLlibres. Tertúlia literària guiada per l’escriptora Gemma Ventura.
Hi ha pobles que «saben a desdicha», i Comala és un d’ells, «un pueblo desdichado; untado todo de desdicha». Ple d’ombres, murmuris, ecos soterrats i morts. Però, tanmateix, un poble on hom voldria viure eternament. El poble de Pedro Páramo, un clàssic de les lletres universals que l’escriptora Gemma Ventura ha triat per comentar amb ella, en un #GrupDeLecturaNL que conduirà dissabte 13 de gener a NaturaLlibres.
«Este pueblo está lleno de ecos. Yo ya no me espanto. Oigo el aullido de los perros y dejo que aúllen. Y en días de aire se ve al viento arrastrando hojas de árboles, cuando aquí, como tú ves, no hay árboles. Los hubo en algún tiempo, porque si no ¿de dónde saldrían esas hojas?»
Obra cimera de Juan Rulfo, Pedro Páramo va ser gestada lentament, publicada al 1955 amb l’elogi constant de literats com Gabriel García Márquez, Jorge Luis Borges, Günter Grass, Susan Sontag, Gao Xingjian… Traduïda a mig centenar de llengües. Apassionant i desconcertant com poques.
«Si usted viera el gentío de ánimas que andan sueltas por la calle. En cuanto oscurece comienzan a salir. Y a nadie le gusta verlas. Son tantas, y nosotros tan poquitos, que ya ni la lucha le hacemos para rezar porque salgan de sus penas. No ajustarían nuestras oraciones para todos. Si acaso les tocaría un pedazo de Padre nuestro. Y eso no les puede servir de nada.»
Morts que parlen, expliquen i protagonitzen el relat potser més que el propi Pedro Páramo, “un rencor vivo” i un malvat de la literatura memorable.
Morts que parlen i conviuen amb els vius i vius que són morts en vida habiten aquesta història fulminant i minimalista (136 pàgines), escrita amb màgia, superstició, poesia, violència i molt sentit de l’humor.
«Ahora que estoy muerta me he dado tiempo para pensar y enterarme de todo…»
Amb Gemma Ventura reflexionarem sobre els temes que ens susciti la novel·la: el món rural que Juan Rulfo relata, plagat d’injustícia, foscor i misèria… el mal, la corrupció i la dependència vers els poderosos… l’arrelament atàvic a un territori… la nostra relació amb la mort i amb els que ja no hi són…
Analitzarem l’estructura sensacional —per innovadora i experimental— del llibre, així com el seu llegat en el realisme màgic i el boom llatinoamericà. I rastrejarem la vida i les inspiracions de l’autor fins allà on ens sigui possible, donat que Rulfo es va mostrar sempre reservat i enigmàtic: no acostumava a parlar en públic i canviava constantment les versions de les seves poques declaracions; de fet, encara a dia d’avui es discuteix el seu lloc de naixement —«Soy de un pueblo que lo perdió todo, hasta el nombre», deia—. És a dir, que Gemma Ventura ho hagués tingut complicat per entrevistar-lo a Catorze.cat
Per apuntar-se a la trobada, enviar un correu electrònic a
naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710