Literatura

Passadors, fugitius i espies: Seguint les traces de la II Guerra Mundial cap a Andorra

Alins.
Pallars Sobirà
09.12.2023

«A l’alba del 31 de desembre de 1942, vam veure finalment les primeres cases del Principat d’Andorra. Estàvem massa fatigats per expressar la nostra alegria amb paraules, però aquella novetat va ser suficient per proporcionar-nos la darrera energia i no abandonar la nostra lluita. A les vuit del matí vam arribar al primer poble, per desgràcia deshabitat. Teníem que caminar encara cinc quilòmetres, per un camí gelat, abans de trobar la primera casa habitada. La patrona del pagès, obrint la porta, va llançar un crit de terror veient-nos en aquell estat. Recordo que ens va conduir a prop d’un foc de xemeneia on ens van treure els passamuntanyes, les tres caçadores i les botes, que s’havien transformat en carcasses. Tots tres havíem perdut el coneixement, i fins una hora després no ens vam adonar que havíem vençut la muntanya i la tempesta.» FRANK GLUCK

Andorra va ser terra de refugi i lloc de pas per centenars de persones que creuaren clandestinament la frontera pirinenca, seguint rutes que arrivaben al Pallars, ja fos per la vall de Tor o la de Santa Magdalena. Una història de fugitius, passadors, contrabandistes, espies, precarietat, por, morts a la muntanya… de la que se n’ha parlat i escrit molt, però sobre la qual encara queden per resoldre molts misteris. Això farem dissabte 9 de desembre a NaturaLlibres amb dues de les persones que més han investigat sobre la qüestió a casa nostra: l’historiador Josep Calvet i l’escriptor Claude Benet, autor del llibre Traces de la Segona Guerra Mundial a Andorra.

Malgrat que Andorra va ser un país neutral durant la Segona Guerra Mundial, els efectes de la contesa es van deixar sentir al Principat, ja fos pel pas de nombrosos refugiats que fugien del nazisme —jueus i combatents—, ja fos per la presència de forces alemanyes a la frontera amb l’objectiu de crebantar les xarxes d’evasió antifeixista. Organitzacions de resistència civils que tenien un dels seus epicentres en el país veí, donada una situació geogràfica privilegiada, a més de comptar amb una població disposada a jugar-se-la fent de passadors per la muntanya.

Dissabte 9 de desembre ens estremirem escoltant algunes vivències personals, com l’odissea d’un ciutadà austríac jueu, Frank Gluck, per escapar de la Gestapo creuant la serralada enmig d’una intensa nevada. Parlarem de les dificultats per investigar aquest període històric en terra andorrana —degut, en part, als entrebancs que posa el bisbat actual—. I parlarem també dels aspectes més tèrbols que tingueren lloc a les muntanyes del costat —i a les d’aquí, altre tant—, perquè si bé Andorra va acollir amb generositat molts refugiats —s’estima que uns 3.000—, també va fer de la desgràcia negoci, amb passadors que van assassinar de la forma més vil als seus clients per a robar-los els diners. Doncs sabut és que el millor i el pitjor de la humanitat esclata a les guerres.

Acompanyarem la xerrada amb un beure contrabandista, vingut —de forma totalment legal— des de les contrades andorranes, a escollir: copa de vi ecològic d’alçada Borda Sabaté —guardonat amb diferents premis internacionals de prestigi— o infusió Somnis d’Andorra.

DATA

09.12.2023

HORARI

18h

LLOC

Casa Xurret, Carrer Roda, 4

PREU

Preu d'inscripció: 6€ Inclou:Assistència a la xerrada + Copa de vi o infusió contrabandista + Val de 2€ de descompte en la compra dels llibres Traces de la Segona Guerra Mundial a Andorra, Las montañas de la libertad, Huyendo del holocausto o La batalla del Pirineu: Xarxes d'informació i d'evasió

INICIATIVA

NaturaLlibres
Xerrada amb l'escriptor Claude Benet i l'historiador Josep Calvet