Dissabte 28 i diumenge 29 d’octubre: Xerrada sobre Domènech i Montaner + Ruta i dinar romànic Amb l’escriptor Enric Soler i Raspall i la historiadora de l’art Teresa-M. Sala.
‘art romànic va ser una de les obsessions de Lluís Domènech i Montaner. Obsessió que el va portar a trescar per les valls pirinenques de la Ribagorça, l’Aran i els dos Pallars amb l’afany d’estudiar i catalogar un patrimoni artístic fins aleshores oblidat. D’aquesta forma va anar configurant una espècie d’atles il·lustrat del romànic català que no va veure mai publicat, en morir fa ara 100 anys. Efemèride que aprofitarem per seguir les passes de l’arquitecte amb l’escriptor Enric Soler i Raspall i la historiadora de l’art Teresa-M. Sala, autors de Marededéu quin viatge! i Del llibre que Lluís Domènech i Montaner no va escriure, respectivament.
Cal pensar que, quan Domènech i Montaner va visitar el Pallars Sobirà, es trigaven unes 34 hores des de Barcelona en arribar —amb transbords de cotxe, tartana i cavalls—. Així és com va ser el primer a descriure els conjunts murals del Burgal, Àneu i Taüll tal com es trobaven el 1904 —és a dir, tres anys abans de la seva descoberta oficial—. Amb aquest esperit explorador, l’humanista català va recórrer el Pirineu de banda a banda i de dalt a baix, recollint abundant informació en forma de plànols, escrits i fotografies —unes mil cinc-centes plaques de vidre—, i fent cap en pobles tan amagats com Alins, on va documentar una església que no s’assembla a cap de les que tenim en l’actualitat aquí (!). Misteri, aquest, que entre tots tractarem de resoldre, dissabte 28 d’octubre a les 18:00h a NaturaLlibres.
Al dia següent, diumenge 29 d’octubre, seguirem les passes de Lluís Domènech i Montaner pel Noguera Pallaresa fins al poble de Ribera, on visitarem una de les esglésies romàniques que va inventariar, acompanyats de la historiadora de l’art Teresa-M. Sala i de l’escriptor Enric Solé Raspall.
Acabarem amb un dinar a la fonda on molt probablement Domènech i Montaner es va allotjar, l’actual Hotel Cardós, amb el Cinto com amfitrió: un enamorat del romànic i de la vall que ens podrà explicar un bon grapat d’anècdotes i curiositats —com, per exemple, què hi fa al seu jardí el barret del campanar bizantí de Santa Maria (!).