Literatura

Llum d’agost

Alins.
Pallars Sobirà
02.02.2024

Tertúlia literària guiada per l’escriptora Núria Bendicho

La Lena Grove és una mossa de 17 anys. Camina lenta, sense pressa, incansable, impertorbable i embarassada —molt embarassada— sota el sol polsegós del sud nord-americà. Resolta i ingènua, busca el noi que l’ha deixat prenyada. I així és com la veiem arribar a Jefferson, la ciutat imaginària on William Faulkner enclava algunes de les seves novel·les. També Llum d’agost, el llibre que comentarem dissabte 2 de març en un #GrupDeLecturaNL conduit per l’escriptora Núria Bendicho, lectora voraç i admiradora del Premi Nobel.

Publicada originàriament el 1932, Llum d’agost està ambientada en el Mississipí d’entreguerres, terra d’una pobresa endèmica, amb una economia rural sostinguda durant molts anys per l’esclavatge d’afroamericans, on la guerra de Secessió no va exterminar l’aberrant segregació racial.

Llegir Faulkner sempre és un repte, però un repte que tot lector agosarat, tard o d’hora, ha d’acometre. I Llum d’agost és el llibre més accessible per enfrontar-se-hi, orientats per una experta com Núria Bendicho, que s’ha llegit de dalt a baix l’autor nord-americà.

Molts escriptors s’hi han inspirat; d’altres l’han volgut imitar… Núria Bendicho ens revelarà com de faulkneriana és la seva novel·la Terres mortes i ens explicarà perquè William Faulkner continua sent únic i insuperable. Amb ella ens enfangarem en la follia d’aquesta tragèdia coral, afaiçonada amb històries cruentes… i una engruna —sempre necessària— de tendresa i esperança.

Analitzarem l’estil prodigiosament desbocat de la seva prosa plena de símbols; la presència de la natura —aquelles «flors insidioses», aquell «vent moral»—; l’estructura i l’ús de múltiples veus narratives; l’ús de dialectalismes socials i uns neologismes d’invenció pròpia sensacionals —només a Llum d’agost hi trobareu vora d’un centenar!: ferrogrisenca (irongray), greixencrostada (greasecrusted), llunaclapat (moondappled), mascleferum (rank manodor), pèl-ferotge (violenthaired)…

A mercè del vaivé d’un carro, ens desviarem per les qüestions que la lectura li hagi suscitat a cadascun, i acompanyarem el viatge d’un berenar literari inspirat en la novel·la. Tan sols us demanem que vingueu amb l’obra llegida (o començada, com a mínim)!

DATA

02.02.2024

HORARI

18h

LLOC

Casa Xurret, Carrer Roda, 4

PREU

10€ Inclou: Participació a la tertúlia + Un beure a la carta amb dolç casolà del dia de La Xurreta Cafè + Val de descompte de 2€ en llibres. Per apuntar-se a la trobada, enviar un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710

INICIATIVA

NaturaLlibres
Grup de lectura de Naturallibres