Literatura | Música

L’estornell de Mozart

Alins.
Pallars Sobirà
11.11.2023

Xerrada i concert amb l’ornitòleg Diego Gil i la violinista Margarida Olivé.

És ben sabut que els ocells més joves practiquen el cant i la imitació, però no tots són prou hàbils per interpretar un concert de Mozart! És el cas de l’estornell que el compositor vienés es va comprar un 27 de maig del 1784, en sentir a l’ocell entonar les mateixes notes musicals que ell acabava de composar… i que encara no havia tocat en públic mai! Dissabte 11 de novembre coneixerem aquesta història fascinant amb l’ornitòleg del CSIC expert en estornells Diego Gil, en una conversa al voltant del llibre El estornino de Mozart amb la violinista Margarida Olivé, que executarà el famós alegretto —i altres peces— en directe a NaturaLlibres.

Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart sempre es va mostrar una mica paranoic davant la possibilitat que algú li robés o imités les seves brillants partitures. Però mai havia sospitat que el plagi pugués procedir d’un vulgar Sturnus. Tot i que el mimetisme de l’estornell no té res d’estrany: com a família del mainà, es troba entre els millors imitadors de la terra i rivalitza amb els lloros a l’hora de copiar els sons d’altres aus, però també d’instruments musicals o de la veu humana. Ara bé, com va aprendre l’estornell de Mozart una melodia mai escoltada per ningú, que era un secret absolut?

Mozart va viure amb el seu estornell durant tres anys; va ser el seu company i la seva musa, així com un consòl en els moments difícils que atravesà l’home prodigi. De fet, quan l’ocell va morir, Amadeus li va organitzar un funeral formal —amb ploraneres i tot— i li va dedicar una afectuosa elegia:

Pensant-hi
el meu cor s’esquinça. Oh, lector!
Vesseu també
una llàgrima.
Era entremaliat,
alegre i content,
i malgrat totes les seves ostentació un bromista entranyable.

Dos segles després, els estornells són vilipendiats fins i tot pels conservacionistes més compassius, a excepció d’ornitòlegs com Diego Gil, que porta més de vint anys treballant amb ells. Catalogada com a espècie invasora, l’expert ens explicarà l’impacte d’aquestes aus en l’ecosistema i ens sorprendrà amb les inesperades peculiaritats i encants de l’ocell que va enamorar a Mozart, en una xerrada musical amb la violinista Margarida Olivé on parlar també sobre la natura com a inspiració creativa.

DATA

11.11.2023

HORARI

18h

LLOC

Casa Xurret. Carrer Roda, 4

PREU

5€ Inclou: Xerrada + Concert + Val del 10% de descompte en el llibre El estornino de Mozart

INICIATIVA

NaturaLlibres
Xerrada i concert amb l'ornitòleg Diego Gil i la violinista Margarida Olivé.