Literatura | Pensament crític

L’arc iris de l’evolució

Alins.
Pallars Sobirà
18.11.2023

Una mirada LGTBI+ a Planeta Vida. Xerrada amb l’antropòleg biològic Simón Perera 
i el gestor cultural Joan Martí.

«És cosa sabuda que, en tots els mamífers, els mascles persegueixen amb ardor les femelles. […] La femella, llevat poques excepcions, és menys ansiosa que el mascle… és evasiva, i sovint intenta escapar-se.» CHARLES DARWIN

Darwin, malgrat ésser un científic brillant, també es va equivocar. Influenciat per biaixos socials, va atribuir a mascles i femelles rols de gènere universals, eludint la meravellosa diversitat sexual que esdevé al llarg i ample del regne animal, com les relacions entre individus del mateix gènere. Dissabte 18 de novembre actualitzarem i discutirem aquestes teories en una xerrada al voltant del llibre El arcoíris de la evolución, amb el biotecnòleg i antropòleg biològic Simón Perera i el gestor cultural Joan Martí, comissaris de l’exposició Una mirada LGTBI+ a Planeta Vida, que es pot veure al Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Partint de les investigacions publicades per la biòloga evolutiva Joan Roughgarden al llibre El arcoíris de la evolución, traurem a un bon grapat d’animals de l’armari: peixos pallasso trans, sargantanes lesbianes, cignes i gavines gays, muscicàpids bisexuals, hienes que pareixen pel penis i mascles de cavalls de mar gestants… Així fins a més de mil espècies de mamífers documentades amb conductes homosexuals, i que no són anomalies ni uns fracassats en cap selecció natural.

Com passa amb els éssers humans, la resta d’animals poden tenir comportaments afectius i sexuals amb individus del seu mateix sexe o amb individus del sexe contrari. Una diversitat menystinguda pel darwinisme que ens servirà per a reflexionar sobre la permanència d’aquest discurs científic i per revisar, des d’una perspectiva LGTBIQA+, la teoria sexual vigent des de fa segles.

SIMÓN PERERA DEL ROSARIO és co-director i comissari del projecte expositiu Una Mirada LGTBI+. Biotecnòleg i antropòleg biològic. Doctorand a l’Institut de Biologia Evolutiva i director de desenvolupament de negoci a ProtoQSAR. Director de l’esdeveniment de divulgació BCNspiracy. Secretari general de PRISMA Ciència LGTBI+. Col·labora amb institucions com l’Associació Espanyola de Comunicació Científica (AEC2) i ComunicaBiotec, Ciencia en el Parlamento, ACCC i d’altres.

JOAN MARTÍ I VENTURA és co-director i comissari del projecte expositiu Una Mirada LGTBI+. Gestor cultural especialista en Àsia Oriental. Treballa en l’administració i direcció de galeries d’art i com a guia educatiu i turístic. També es dedica a l’organització d’esdeveniments culturals, col·laborant amb diverses entitats, associacions i festivals d’art, científics i divulgatius.

DATA

18.11.2023

HORARI

18h

LLOC

Casa Xurret, Carrer Roda, 4

PREU

Gratuït. Per apuntar-se a la trobada, enviar un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710

INICIATIVA

NaturaLlibres
Xerrada amb l'antropòleg biològic Simón Perera i el gestor cultural Joan Martí