Literatura

Història de l’esquí de muntanya a Catalunya

Alins.
Pallars Sobirà
12.01.2024

El proper divendres 12 de gener a les 19h: Conversa amb l’autor del llibre, Pito Costa, i amb alguns dels seus protagonistes

Semblar ser que Albert Santamaria fou el primer esquiador català; el primer, si més no, en fer-se portar uns esquís de Chamonix i estrenar-los als Rasos de Peguera un 25 de desembre, dia de Nadal, del 1908. Més d’un segle després, semblar ser que l’skimo esdevindrà esport olímpic als Joc d’Hivern 2026, on de ben segur hi haurà competidors catalans lliscant pel podi. Divendres 12 de gener coneixerem la història d’aquesta disciplina amb Pito Costa, autor de L’esquí de muntanya a Catalunya, i amb alguns dels protagonistes del llibre, en conversa a NaturaLlibres.

L’esquí arriba a Catalunya quan ja era un esport consolidat a Àustria, França, Suïssa… per no parlar dels països escandinaus. Divendres 12 de gener coneixerem com es va introduir a casa nostra i quina ha estat la seva evolució des d’aleshores. Descobrirem episodis clau en la història catalana d’aquest esport, com la llarga excursió que, l’any 1919, van dur a terme tres agosarats, des de Bagà fins a Benasc, per encàrrec de la Mancomunitat, amb la missió d’ensenyar com esquiar als habitants de la Vall d’Aran, pensant que els hi podria ser d’utilitat quan la neu els deixava aïllats.

Analitzarem les conseqüències que el boom de l’esquí ha tingut en els darrers anys, amb un augment de practicants que no sempre dominen l’alpinisme hivernal ni respecten els valors excursionistes.

No és el cas, però, dels esquiadors i nivòlegs que protagonitzen el llibre. Personatges com Mireia Miró, Gil Orriols, Ferran Casanellas, Jordi Corominas, Gerard Garreta i Marta Riba, Jaume Jubert… Alguns dels quals ens acompanyaran per compartir les seves rutes preferides… i per escoltar les vostres!

A més a més, el Pito Costa ens portarà publicacions i fitxes d’esquí antigues que podrem comparar amb les guies actuals a la venda a NaturaLlibres.

PITO COSTA és nascut a Badalona el 1971 i fill adoptiu del Baell, municipi de Campelles. Compositor i productor musical en el sector audiovisual, ha realitzat altes rutes amb esquís de muntanya per tot el massís, ha fet la travessa integral en tres ocasions i ha pujat a tots els cims de més de 3.000 metres. Ascensions i altes rutes amb esquís als massissos dels Alps, Atles, Caucas, Cordillera Blanca, Pamir, Kunlun, Mount Kenya, Kilimanjaro i Alps de Lyngen, entre altres. Col·labora a la revista Vèrtex amb articles sobre esquí de muntanya, bicicleta de muntanya i senderisme.

DATA

12.01.2024

HORARI

19h

LLOC

Casa Xurret, Carrer Roda 4

PREU

Gratuït Per apuntar-se a la trobada, enviar un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710

INICIATIVA

NaturaLlibres
divendres 12 de gener a les 19h: Conversa amb l'autor del llibre, Pito Costa, i amb alguns dels seus protagonistes