Literatura

Grup de Lectura NL. De nou centaure

Alins.
Pallars Sobirà
29.07.2023

Tertúlia literària amb la participació de l’escriptora Katixa Agirre.

Els centaures eren criatures mig home mig cavall que vivien a les muntanyes de Tesalia, tan terrorífics com la realitat híbrida que per als antics grecs representaven. No saps mai com pot reaccionar un centaure: com un equí o com un humà. És el que espanta d’aquests éssers: allò desconegut, allò incert… allò tan improbable com De nou centaure, el llibre que comentarem en un #GrupDeLecturaNL amb la participació de la seva autora, Katixa Agirre.

De nou centaure ens situa entre un futur proper i els anys convulsos de la Revolució francesa que va viure Mary Wollstonecraft, dama de la Il·lustració, vindicadora dels drets de les dones i portaveu de l’amor lliure —a més de mare de Mary Shelley, creadora de Frankenstein o el Prometeu modern.

Les revolucions del passat es barregen amb les que vindran, en un món on arreu hi ha refugiats climàtics i el turisme gairebé ha desaparegut per raons mediambientals, però no importa, perquè la gent pot escapar del seu cos amb unes ulleres metavers.

«Les coses comencen així. Sense transició. Aquest gest, el de posar-se les ulleres, ho canvia tot. Ets aquí i, de cop i volta, allà. O a la inversa.
Per exemple.
El teu cos en un prat verd, dempeus.
O no, no és el teu cos.
Diguem que és la teva consciència.
Oblida’t que tens cos.
Millor així.
Sent com es dissol.
Només el prat, aquí.»

 

Una novel·la especulativa, original, inquietant i addictiva que ben segur ens farà reflexionar i debatre sobre les realitats paral·leles —on acaba allò virtual i comença allò real?—, la dependència tecnològica, la maternitat, les qüestions de gènere, la sexualitat i l’hibridació en tots els aspectes de la societat.

«… la mateixa Wollstonecraft va trobar una manera molt clara d’explicar-ho ni més ni menys que l’any 1792: “els homes no són sempre homes quan estan amb dones, i, si obren els ulls, també les dones s’adonaran que no cal que recordin continuament que són dones”. Feu cas a Wollstonecraft: obre els ulls, dona, i deixa —ni que sigui de tant en tant— de ser dona.»
 

Tota una oportunitat per llegir Katixa Agirre i conèixer una de les veus més estimulants de la literatura basca actual, que escriu sempre en euskera però que podem llegir gràcies a les traduccions de Pau Joan Hernàndez al català i d’Aixa de la Cruz al castellà.

Com és habitual, acompanyarem la tertúlia amb un berenar inspirat en la novel·la.

Per apuntar-se a la trobada, enviar un correu electrònic a
naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710

Per assistir a la tertúlia, és necessari haver llegit (o començat) el llibre.

Si encara no el teniu, podeu encarregar el vostre exemplar o
comprar-lo directament a www.naturallibres.com
També està disponible a les biblioteques públiques i al Bibliobús.

DATA

29.07.2023

HORARI

19.00h

LLOC

Llibreria Natura Llibres, Alins

PREU

10€ Inclou: Participació a la tertúlia + Un beure a la carta amb dolç casolà del dia de La Xurreta Cafè + Val de descompte de 2€ en llibres.*

INICIATIVA

NaturaLlibres