Literatura

Freixa – Ventura. Dues escriptores, dos llibres i una conversa salvatge

Alins.
Pallars Sobirà
01.07.2023

Escoltarem fragments de La llei de l’hivern i de Ruralisme, els comentarem, farem preguntes… I, a través d’aquest diàleg, descobrirem les qüestions que uneixen a les dues autores i a les seves obres, com arrels que connecten entre sí els arbres.

Ser arbre és ser llenya. Ser arbre és ser llenya i escalfor pels que es queden. Tot mor per tornar a néixer. Aquesta és la veritat del bosc i de la natura que reivindica Vanesa Freixa al llibre Ruralisme: La lluita per una vida millor, i la veritat que Gemma Ventura ha novel·lat a La llei de l’hivern, Premi Josep Pla 2023. Les dues escriptores estaran dissabte 1 de juliol a NaturaLlibres per a fer conversar els seus llibres, en un diàleg viu, sense regles ni guions, salvatgí.

Al seu llibre, Vanesa Freixa defensa que el ruralisme és a dia d’avui l’opció més intel·ligent de supervivència i adaptació al col·lapse al qual anem abocats com a societat. Cal, per tant, reaprendre sabers oblidats, com els que la protagonista de La llei de l’hivern va absorbir de l’avi Ricard.

«Examino els anys més humits en què l’arbre va créixer molt i el seguit d’anells que s’estrenyen durant els anys de sequera. Guaito les cicatrius de les malalties, dels fongs que hi han fet forat i de les marques de fusta fosca i morta que hi han quedat. Sóc davant de la cartografia completa d’un moment històric, humà i biològic brutal. Un curt viatge en el temps que m’explica el que no poden dir-me les persones que ja no hi són.»
VANESA FREIXA

«La llei de l’hivern és la que ens ensenyen els arbres: amb el fred han de perdre les fulles, perquè a la primavera en puguin néixer de noves. A la vida passa el mateix: cal deixar anar per rebre allò nou.»
GEMMA VENTURA

«Ser salvatge també és ser creatiu i plantejar les coses des d’un lloc distint. Trencar les estructures del pensament predominant. Ens costa desfer-nos d’aquesta mirada tan condicionada i plantejar-nos les coses des d’un punt de vista completament nou. Hem d’atrevir-nos a subvertir les regles, a solucionar els problemes d’una manera més juganera, a fer-ho de forma diferent de com ho hem fet fins ara.»
VANESA FREIXA


«En cada sobre que m’enviaves hi havia un tros d’escorça, un grapat de llavors, una cirera, i la teva lletra de llapis gruixut: “Si en aquest lloc on ets hi ha arbres, no estàs sola”. “Si algú et fa sentir malament, fes com si estiguessis dins d’un tronc”. “El teu roure diu que cada dia pensa entu”.»
GEMMA VENTURA

VANESA FREIXA (Rialp, 1977) es dedica a la creació artística, a la divulgació i també a la generació de pensament crític al voltant de la ruralitat. Va ser directora de lʼEscola de Pastors de Catalunya entre el 2009 i el 2016. Col·labora amb lʼeditorial Savanna Books i amb diversos mitjans vinculats a la ruralitat, entre ells la revista Pantera. Ha coeditat el llibre Llavors. Som la regeneració i codirigit el documental El no a lʼos. Acaba de publicar el llibre Ruralisme: La lluita per una vida millor. És mare i té un petit ramat de set ovelles de raça xisqueta i un hortet, al Pallars Sobirà.

GEMMA VENTURA (El Vendrell, 1990) és mestra de primària especialitzada en música. Des del 2015 treballa a la revista digital Catorze (Premi Nacional de Cultura), on escriu textos reflexius i manté converses profundes amb persones ben diferents: des d’escriptors i psicòlegs fins a pastors i músics. Ha escrit el Canta Gran de l’Auditori de Barcelona, ha col·laborat amb el Palau de la Música i ha posat lletra a diverses cançons. També dirigeix el festival de poesia La Balconada. La llei de l’hivern (Premi Josep Pla 2023) és la seva primera novel·la.

DATA

01.07.2023

HORARI

19h

LLOC

c/ Roda, 4

PREU

Gratuït Per apuntar-se a la trobada, enviar un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710

INICIATIVA

NaturaLlibres
descobrirem les qüestions que uneixen a les dues autores i a les seves obres, com arrels que connecten entre sí els arbres.