Literatura

Etnobotànica de la cervesa amb Hildegarda von Bingen

Alins.
Pallars Sobirà
12.08.2023

El llúpol és una planta enfiladissa emprada en la medicina herbal des de l’Edat Mitjana, quan la feien servir per a tractar trastorns nerviosos, problemes digestius i alteracions del son. I si en l’actualitat s’utilitza principalment en l’elaboració de cervesa és gràcies a Hidelgarda von Bingen, una dona extraordinària que va viure fa vuit segles i que dissabte 12 d’agost descobrirem a NaturaLlibres amb la investigadora etnobotànica Júlia Carreras.

Nascuda l’any 1098 a Bermersheim, sud d’Alemanya, l’abadessa benedictina es definia com una paupercula forma feminea —una pobre forma femenina—. Lluny d’aquesta modèstia, Hidelgarda von Bingen fou científica i naturalista, filòsofa, teòloga i mística, escriptora, poeta i la primera persona de la qual ens han arribat composicions musicals. És coneguda per haver fundat el primer monestir de dones i per defensar idees atrevides com el plaer i l’orgasme femení —sabedora que no tots els temperaments estan fets per dur una existència sense sexe—. Un persontge del tot irrepetible, que haguéssin pogut condemnar a la foguera però que, ben al contrari, fou admirada per emperadors i papes, que acudien a ella en busca de consells espirituals i de govern, així com prediccions de futur (!) o remeis per l’ànima i el cos.

Júlia Carreras ens explicarà els seus tractats sobre el poder curatiu de les plantes i una de les seves contribucions cabdals a la Humanitat: afegir llúpol a la cervesa, aconseguint així que es conservés en bon estat més temps i no fos damnosa a l’organisme, a més d’atorgar a la beguda l’aroma i sabor que a dia d’avui la caracteritza.

Per fer-nos una idea del gust que tindria la birra que Hildegarda bebia, oferirem un tast degustació de cerveses antigues, acompanyat de torradetes d’espelta i herbes. Tenint present sempre les paraules sàvies de Hildegarda von Bingen:

«Quan algú beu més del degut i sense moderació, sigui vi o un altre licor que pugui emborratxar-li, tota la seva sang es dilueix, es mou dessendreçadament i es dispersa per les venes de manera que el seu cap i els seus sentits també es confonen, igual que els rius es desborden abruptament quan hi ha inundacions. I com que aquest subjecte té el seu intel·lecte humà immensament confós, (…) li dóna per proferir per inconsciència paraulotes sense pudor, en tenir la sesera sense domini i més alterada que en el seu sa judici, perquè en aquest estat la lucidesa queda ofegada i submergida.»

DATA

12.08.2023

LLOC

Llibreria NaturaLlibres

PREU

Preu d'inscripció: 16€ Inclou: Assistència a la xerrada + Tast de cerveses antigues amb torradetes d'espelta i herbes + Val de descompte del 10% en la compra de la novel·la biogràfica Hildegarda

INICIATIVA

NaturaLlibres