Literatura | Pensament crític

Dones d’herbes

Alins.
Pallars Sobirà
04.11.2023

Entre remeis i metzines a l’etnobotànica pirinenca

Xerrada + Taller herbomedicinal

Amb l’autora de Medicina en femení, Glòria Sabaté, 
i la investigadora Júlia Carreras

Els botànics calculen que existeixen gairebé set-centes espècies de plantes medicinals, la majoria de les quals creixen prop de les cases, al nostre abast. Cal, però, saber identificar-les, conèixer les seves propietats i com utilitzar-les perquè… el que a uns cura a altres mata. Una saviesa mil·lenària connectada a la natura que, durant segles, es va transmetre per via oral entre dones. Dones que van quedar excloses de les universitats, sense autorització per exercir la medicina de forma legal, menystingudes i fins i tot perseguides sota l’acusació de bruixeria. 

Amb Glòria Sabaté parlarem de trementinaires: qui eren i les tasques que duien a terme ara a la tardor —com l’elaboració d’olis de ginebró, d’avet… d’escurçó o de perdigons (!)—; les rutes que seguien, recorrent a peu els pobles de Catalunya, carregades amb plantes que portaven arreu la salut de les muntanyes… Dones sàvies que  tenien el poder per guarir, però també per fer mal amb l’ús de pòlvores, metzines i fetilleries.

Recuperarem alguns dels seus sabers amb Júlia Carreras: descobrirem les enigmàtiques plantes que conformen l’ungüent de les bruixes, segurament el nexe més misteriós entre etnobotànica i bruixeria, i que va ser determinant durant els segles de la cacera. I aprendrem a preparar una versió medicinal, elaborada amb plantes pirinenques.

DATA

04.11.2023

HORARI

18.00h

LLOC

Llibreria NaturaLlibres, Alins

PREU

Preu d'inscripció: 7€* Inclou: Assistència a la xerrada i taller + Descompte del 10% en la compra del llibre Medicina en femení (Glòria Sabaté) o Vienen de noche (Júlia Carreras)

INICIATIVA

NaturaLlibres
Xerrada amb Glòria Sabaté i taller herbomedicinal amb Júlia Carreras