Entre remeis i metzines a l’etnobotànica pirinenca
Xerrada + Taller herbomedicinal
Amb l’autora de Medicina en femení, Glòria Sabaté,
i la investigadora Júlia Carreras
Els botànics calculen que existeixen gairebé set-centes espècies de plantes medicinals, la majoria de les quals creixen prop de les cases, al nostre abast. Cal, però, saber identificar-les, conèixer les seves propietats i com utilitzar-les perquè… el que a uns cura a altres mata. Una saviesa mil·lenària connectada a la natura que, durant segles, es va transmetre per via oral entre dones. Dones que van quedar excloses de les universitats, sense autorització per exercir la medicina de forma legal, menystingudes i fins i tot perseguides sota l’acusació de bruixeria.
Amb Glòria Sabaté parlarem de trementinaires: qui eren i les tasques que duien a terme ara a la tardor —com l’elaboració d’olis de ginebró, d’avet… d’escurçó o de perdigons (!)—; les rutes que seguien, recorrent a peu els pobles de Catalunya, carregades amb plantes que portaven arreu la salut de les muntanyes… Dones sàvies que tenien el poder per guarir, però també per fer mal amb l’ús de pòlvores, metzines i fetilleries.
Recuperarem alguns dels seus sabers amb Júlia Carreras: descobrirem les enigmàtiques plantes que conformen l’ungüent de les bruixes, segurament el nexe més misteriós entre etnobotànica i bruixeria, i que va ser determinant durant els segles de la cacera. I aprendrem a preparar una versió medicinal, elaborada amb plantes pirinenques.