Literatura

Cròniques de l’Himàlaia

La Seu d'Urgell.
Pallars Sobirà
16.03.2024

Xerrada + Pica-pica de camp base amb el geòleg i alpinista Sito Carcavilla i amb el cuiner de la primera expedició catalana a l’Everest, Jordi Sugranyes.

Molta gent té idealitzada la vida en un camp base de l’Himàlaia, però passar cinquanta dies en un runam de roca i gel no és fàcil; pot resultar tan o més feixuc que escalar un dels cims que l’envolten, segons s’hagi de bregar amb circumstàncies més o menys còmiques o lamentables. Dissabte 16 de març a NaturaLlibres coneixerem quina és la realitat quotidiana de les grans expedicions quan no estan arriscant la pell a la muntanya, en unes #TrobadesNL amb el geòleg i alpinista Sito Carcavilla i amb el cuiner de la primera expedició catalana a l’Everest, Jordi Sugranyes, autors respectivament de Crónicas del Himalaya. Historias de un campo base i de El millor cuiner de la Vall del Khumbu.

Doctor en Geología y Científic Titular de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME), Sito Carcavilla ha participat en 17 expedicions a l’Himàlaia i Karakòrum… i les que li queden!, perquè hi torna tots els anys dins l’equip de l’alpinista octagenari Carlos Soria. És a dir, s’ha passat prou hores en un campament per haver-ne vist de tots colors: des de rescats heroics a batuses a cops de puny, flautistes coreans, Ventafocs, xamans, partides de golf… o a en Kilian Jornet tractant d’avançar-te per arribar abans que tu al camp base.

Dissabte 16 de març no parlarem d’escalades èpiques, sinó de la vida quotidiana dels expedicionaris quan no tracten d’escalar muntanyes, amb moltes estones de temps lliure i avorriment per a reflexionar sobre l’estat de l’alpinisme actual: la mitificació dels vuitmils i les expedicions comercials, amb cues a l’Everest i campaments massificats, on de vegades els nervis costen d’aclimatar.

I hi haurà pica-pica de camp base preparat per Jordi Sugranyes, cuiner en la primera expedició catalana a l’Everest l’any 1982 i, per tant, membre conspicu i decisiu per adobar un bon ambient dins l’equip.

DATA

16.03.2024

HORARI

18h

LLOC

Casa Xurret. Carrer Roda, 4

PREU

10€ Inclou: Assistència a la xerrada amb lectura dramatitzada + Pica-pica de camp base amb infusió o cervesa + Val de 2€ de descompte en la compra dels llibres Crónicas del Himalaya i/o El millor cuiner de la Vall del Khumbu/Un cocinero en el Everest

INICIATIVA

NaturaLlibres
Xerrada i presentació