Què és la sostenibilitat? Feu la prova: busqueu-ho a Google Imatges. Us sortiran símbols de reciclatge, gespa, mans que sostenen amb cura la Terra… Com si tot allò sostenible —en “contaminar menys”— fos bo pel planeta. Dissabte 22 de juliol ens qüestionarem què ens fan colar per sostenible sense ser-ho, en unes #FiloTrobadesNL amb Andreu Escrivà, ambientòleg, doctor en biodiversitat, “pesat climàtic” i autor de Contra la sostenibilitat.
«La noció de sostenibilitat ens remet, es prenga un camí més llarg o curt, a la idea de creixement il·limitat. Mudat amb un vestit verd i perfumat amb essències silvestres, però creixement sostingut, al capdavall. I, tal com afirmava Delibes, això només condueix al desastre.»
La sostenibilitat s’ha convertit en un element més del màrqueting empresarial i institucional. Amb Andreu Escrivà descobrirem els autoenganys que ens impedeixen avançar i, un cop evidenciades les fal·làcies del greenwashing, debatrem sobre allò realment important, que són els futurs alternatius possibles que volem com a societat. Perquè no salvarem als óssos polars comprant un cotxe elèctric, sinó amb cooperativisme.
«El que ens manté en marxa, en última instància, és l’amor que tenim els uns pels altres, la nostra negativa a acotar el cap, a acceptar el veredicte, per poderós que parega. És el que ha de fer la gent comuna. Cal estimar-se els uns als altres. Cal defensar-se els uns als altres. Cal lluitar». MIKE DAVIS
CONTRA la sostenibilitat, CONTRA el reciclatge, CONTRA la transició ecològica, CONTRA la neutralitat climàtica, CONTRA la petjada de carboni, CONTRA l’energia que salvarà el planeta, CONTRA l’economia circular, CONTRA les finances sostenibles, CONTRA la superpoblació i CONTRA el mantra de les generacions futures, CONTRA l’ecomodernisme…
I CONTRA el catastrofisme, sense caure en el neguit i l’angúnia, compartint idees amb un berenar inspirat en els orígens valencians d’Andreu Escrivà: got de Món Orxata amb fartons.
Perquè… «De vegades, per avançar, cal anar a la contra. Per anar més enllà de la sostenibilitat, primer hem de mostrar per què aquesta ja no ens serveix».