Literatura

Brama poètica: Thomas – Riera

Alins.
Pallars Sobirà
15.07.2023

La brama és un dels espectacles més fascinants de la natura. Un ritual de desafiaments més o menys passionals, desig, follia, adoració i respecte… com el que presenciarem dissabte 15 de juliol a NaturaLlibres, enfrontant en l’escenari a dos poetes separats en el temps, però lligats per interessos, preocupacions i cabòries comuns: Marcel Riera (1956) i Edward Thomas (1878 -1917), encarnat en veu i ànima pel guitarrista i cantautor pallarès Jordi Bardella.

… soc un llop solitari que viu en la boscúria,
però sé que m’escruten uns ulls a la malesa…

 

A més de «llop solitari» i poeta, Marcel Riera és el traductor d’Edward Thomas al català, i es troba entre els grans admiradors de la seva obra —junt a d’altres il·lustres com Ted Hughes o W.H. Auden—. Ningú, doncs, millor per explicar-nos qui va ser aquell anglès que «conversava amb els arbres gemegaires».

… bedolls que molt sovint ell escoltava
per esbrinar els secrets que li amagaven…

 

Coneixerem la vida i obra d’un poeta aturmentat, amb una vida que va perdre massa aviat, a les trinxeres d’Arras, als 39 anys, quan es va allistar, voluntari, a la Primera Guerra Mundial. Un war poet que no va escriure cap poema bèl·lic, però. La seva lluita era interna, contra la depressió. Desapareixia tot de sobte en llargues excursions a la natura en solitari per buscar pau i consol.

Voltaré ben lluny per sempre més,
en algun lloc, ben lluny per sempre més.

 

I d’allí surt la seva poesia, de caminar per cercar respostes que mai són satisfactòries.

La primavera ho promet tot i sempre acaba en no res…
 

Pels seus versos volten éssers i personatges estranys, el Gal·les del seus ancestres, llegendes, mites, tavernes… I la preocupació per un món rural que ja es perdia aleshores.

Mentre jo, que bevia, pensava 
en els carros i els lladres de camins i també 
en els carboners i la gent que s’estima la vida 
dels boscos. Perquè ara, a part de mi, ¿qui fa 
servir aquests camins?

 

Marcel Riera s’hi enfrontarà amb el seu darrer poemari, Abans de la tempesta.

A diferència de l’home i la dona 
els ocells saben que està a punt de ploure.

 

Un duel d’afinitats i contrastos que ens servirà per descobrir un clàssic com Edward Thomas amb la música del cantautor Jordi Bardella front a front dels versos contemporanis de Marcel Riera.

Qui dels dos guanyarà la brama ho decidireu el públic… i el vi! Sognu Restaurant us oferirà dues varietats del seu celler: una inspirada en Thomas i l’altra, en Riera. Feu les vostres apostes i, com diria Baudelaire, embriageu-vos! «De vi, de poesia o de virtut, com més us plagui. Però embriagueu-vos».

DATA

15.07.2023

HORARI

19h

LLOC

Carrer Roda, 4

PREU

6€ Inclou: Assistència a la brama poètica + 2 copes de vi èpiques + Val de 2€ de descompte en la compra de Poesia completa (Edward Thomas) i en Abans de la tempesta (Marcel Riera) Per apuntar-se a la trobada, enviar un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710

INICIATIVA

NaturaLlibres
Un duel d'afinitats i contrastos que ens servirà per descobrir un clàssic com Edward Thomas amb la música del cantautor Jordi Bardella front a front dels versos contemporanis de Marcel Riera.