Literatura | Pensament crític

Arqueòlegs en busca del Dr. Jones… al Pirineu

Alins.
Pallars Sobirà
del 27.01.2024
al 28.01.2024

Hi ha dues maneres efectives de mesurar el temps: l’abans i el després de Darwin, i l’abans i el després d’Indiana Jones. Almenys així ho defensa l’arqueòleg, naturalista i explorador Jordi Serrallonga, que dissabte 27 de gener estarà a NaturaLlibres amb el seu barret fedora i el seu últim llibre: Un arqueólogo nómada en busca del Dr. Jones: Cómo excavar y estudiar el pasado sin rendirse ni perecer en el intento, en conversa amb els arqueòlegs Ermengol Gassiot, del Grup d’Arqueologia de l’Alta Muntanya (GAAM), i Ariadna Nieto, del Grup d’Investigació Prehistòrica UDL.

Al igual que el Dr. Jones, Jordi Serrallonga compagina la docència universitària amb el treball de camp arreu del món, des de Mongòlia a Perú, Egipte o Tanzánia, on el van batejar com mzungu maasai, el maasai blanc. Però també es busquen Arques de l’Aliança aquí al Pallars!, com constatarem en conèixer el treball que la Dra. Nieto i el Dr. Gassiot estan fent al Pirineu: Ermengol Gassiot forma part del Grup d’Arqueologia de l’Alta Muntanya, que es dedica a estudiar el passat humà del Pirineu —un passat molt més remot del que ens haguéssim pensat—, i Ariadna Nieto indaga els origens de la transhumància i la ramaderia a través de la zooarqueologia.

Amb Jordi Serrallonga, Ariadna Nieto, Ermengol Gassiot i Indiana Jones comprovarem com de pel·liculera és la seva professió. Ens parlaran de les seves darreres investigacions i aventures, ja sigui en una muntanya a 2.800 metres d’alçària, analitzant dentadures de cabres i fòssils de dinosaures o corrent entre furtius, lleons i serps —«Per què havien de ser serps?!»

Una professió fascinant que té com a ancestres a col·leccionistes, plats-i-olles, antiquaris i personatges com Indiana Jones, però també a dones com Florence Baker, Osa Johnson o Mary Leakey. El coneixement del passat és el seu tresor més preciat, i desenterrar-lo és clau per encarar un futur de canvi climàtic, pèrdua de biodiversitat i noves pandèmies globals.

Al dia següent, diumenge 28 de gener, anirem en busca de mons perduts i descobrirem el despoblat de Santa Creu de Llagunes, el jaciment excavat en alçada més gran de Catalunya, en una visita guiada amb l’Ermengol Gassiot. Sabrem com vivien a la vall de Siarb els pallaresos de fa tres mil anys i durant la baixa Edat Mitjana, a més de conèixer les darreres troballes després que el Parc Natural de l’Alt Pirineu hagi reactivitat les excavacions a l’antiga població medieval.

DATA

27.01.2024

FINS A

28.01.2024

HORARI

27 de gener a les 18h 28 de gener al matí

LLOC

Casa Xurret, Carrer Roda, 4

PREU

10€ Inclou: Xerrada + Visita guiada al jaciment i al museu del Despoblat de Santa Creu de Llagunes + Val de 2€ de descompte en el llibre Un arqueólogo nómada en busca del Dr. Jones Per apuntar-se a la trobada, enviar un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710

INICIATIVA

NaturaLlibres
Xerrada + Visita arqueològica amb els arqueòlegs Jordi Serrallonga, Ariadna Nieto i Ermengol Gassiot