Literatura

Ànima

Alins.
Pallars Sobirà
20.10.2023

Tertúlia literària guiada per l’escriptora Ivet Eroles.

«El món és vast, però els humans s’encaparren a anar allà on se’ls esqueixa l’ànima.»

La frase anterior la diu un gos i la diu Wajdi Mouawad, autor d’Ànima, la novel·la que comentarem divendres 20 d’octubre en un #GrupDeLecturaNL ferotge conduït per l’escriptora Ivet Eroles.

«Els humans estan sols. Malgrat la pluja, malgrat els animals, malgrat els rius i els arbres i el cel i malgrat el foc. Els humans es queden a fora. Han rebut la pura verticalitat en present, i tanmateix, van, tota la vida, encorbats sota un pes invisible.»

I això altre ho diu un ximpanzé. Perquè cada capítol del llibre està narrat per un animal diferent —el gos, el gat, la serp, l’aranya, el ratpenat…—, tot i que les bèsties de veritat són humans. Humans amb ànimes turmentades per una violència i una crueltat desmesurades, que fan sang des de les primeres pàgines, quan el protagonista del thriller —Wahhch Debch— descobreix la seva dona salvatgement assassinada. Es llança aleshores cap a una cacera irracional, seguint l’olor animal de la sang vessada a través d’Amèrica, territori de totes les violències i de totes les belleses.

Sol i abandonat per l’esperança, carregat de records aterridors… cada pas endavant és un altre al passat, un viatge furiós d’Occident a Orient Mitjà, al Líban on va néixer i on va conéixer l’infern a la Terra, com l’autor, Mouawad, que en una entrevista explica: «Vaig ser un nen molt estimat però em van educar per odiar als altres. Als musulmans, xiïtes, sunnites, drusos, palestins, jueus… a tots per igual».

Per entendre tant patiment, indagarem amb Ivet Eroles sobre la biografia d’aquest escriptor canadenc d’origen libanès marcat per l’exili, amb una obra que aborda realitats dramàtiques i esgarrifoses, però sostingudes sobre una humanitat esperançadora. Parlarem de les influències de l’autor i del seu contexte en el panorama literari actual; ens endinsarem en les particularitats de la novel·la en qüestió, debatrem sobre els temes que suscita i reflexionarem de forma col·lectiva, en una sessió guiada que té com a objectiu compartir un llibre, una idea, un bon berenar i una experiència lectora. Només us demanem que allibereu el llop de la còlera, sacrifiqueu l’ànima… i vingueu amb l’obra proposada llegida!

DATA

20.10.2023

HORARI

18:30h

LLOC

Casa Xurret. Carrer Roda, 4

PREU

10€ Inclou: Participació a la tertúlia + Un beure a la carta amb dolç casolà del dia de La Xurreta Cafè + Val de descompte de 2€ en llibres.

INICIATIVA

NaturaLlibres
Grup de lectura de NaturaLlibres. Es comentarà "Ànima" de l'escriptor Wajdi Mouawad editat per Periscopi